OFERTA PRODUSE

45 de ani in socialism. Romania 1945-1990 - Ion Stefanovici, editura Multicart



Producator: Multicart

Sectiune: Carti

Categorie: Stiinte Umaniste

Subcategorie: Istoria Romanilor

Cod produs: 54522

Id oferta: -

Disponibilitate: Indisponibil

Timp de livrare: Indisponibil

Acest produs este momentan indisponibil sau nu face parte din oferta Esteto.

Descrierea produsului:

45 de ani in socialism. Romania 1945-1990 - Ion Stefanovici, editura Multicart: „Romania. 45 de ani in socialism” este o lucrare-document in care sunt prezentate realizarile obtinute de poporul roman in decursul a 45 de ani petrecuti in socialism. Sunt prezentate insa si efectele negative resimtite in viata socio-economica romaneasca, ca urmare a transformarii socialismului democratic in socialism autocratic prin viziunea proprie cuplului prezidential Ceausescu. In aceasta privinta, lucrarea atrage atentia asupra posibilelor derapaje constitutionale, favorizate de concentrarea puterii de stat in mainile unui centru de putere.

Viitorul, asa cum il gandim azi!
Ce reprezinta „maturitatea”? Conform dictionarului explicativ al limbii romane „maturitatea” reprezinta perioada in care un organism, viu sau dinamic, dobandeste seriozitatea si profunzimea conferita de varsta si experienta.
Ce reprezinta „experienta”? Conform aceleiasi surse „experienta” reprezinta „totalitatea cunostintelor despre realitatea inconjuratoare dobandite in mod nemijlocit in procesul practicii”.
La sfarsitul anilor '70, ai secolului XX, statul roman dobandise maturitatea administrativa si politica bazata pe experienta conferita de cunoasterea modului de valorificare deplina a realitatilor proprii Romaniei.
In partea dreapta-sus a site-ului, se afla trei pagini, „pre-socialism” „socialism democratic” si „socialism autocratic” care va ofera informatii sintetizatoare cu privire la modul in care statul roman a reusit sa-si creeze parghiile necesare valorificarii particularitatilor nationale, in cel mai inalt grad cu putinta.
Perioada de inceput, 1945-1951, prezinta aspecte legate de reorganizarea socio-politica si economica a tarii in plan national. In plan international, in aceasta perioada se disting cu precadere eforturile Romaniei de aparare a intereselor tarii in cadrul Conferintei de la Paris. Conferinta de la Paris a fost destinata reglementarii raporturilor internationale dupa incheierea celui de-al doilea Razboi Mondial.

Perioada 1951-1965, se remarca prin conducerea eficienta asigurata de Gheorghe Gheorghiu-Dej. In aceasta perioada au fost puse bazele modernizarii tarii, iar eforturile primordiale s-au concretizat in directia electrificarii tarii. 
In 1965, survine decesul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej. Faptul in sine declanseaza reorganizarea interna la varf a partidului, prin alegerea in functia de prim-secretar a tovarasului Nicolae Ceausescu, care va conduce partidul si tara pana in luna decembrie a anului 1989. Aceasta perioada se subdivide in functie de schimbarile politice survenite dupa 1980, in doua perioade: 1965-1980 si 1980-1989

Lucrarea-document „Romania. 45 de ani in socialism” prezinta detaliat aceste realizari obtinute prin efortul poporului roman in perioada 1945-1990.

Prin urmare, Romania avea in 1980 o industrie puternica, o agricultura bine dezvoltata si un comert exterior fundamentat pe parteneriate cu tari din toate colturile lumii.

Se ridica totusi intrebarea: daca toate mergeau bine, atunci de ce se traia prost?

Nivelul de trai al unei familii se exprima prin 2 indici socio-economici: posesia unei locuinte si siguranta locului de munca care sa ofere posibilitatea asigurarii nevoilor primare. Pe baza acestor 2 indici se poate realiza o analiza primara comparata intre nivelul de trai al romanilor inregistrat pana si dupa 1990.
Pe toata perioada 1945-1990, toate familiile primeau o locuinta, locuri de munca pe baza carora beneficiau de remuneratii salariale – cel putin suficiente pentru asigurarea nevoilor proprii. Intr-adevar, la inceputul anilor ’80 s-a hotarat plata datoriilor externe. Eroarea a constat in decizia de a supune populatia unor sacrificii legate de consumul intern (alimentar, energetic ii in general bunuri de larg consum) in virtutea achitarii datoriei intr-un timp foarte scurt. Sacrificiile insa nu au fost zadarnice, intru-cat Romania nu mai inregistra datorii externe in 1990, mai mult decat atat Romania inregistra creante, fata de Irak spre exemplu, in valoare de cateva milioane de dolari. Prin comparatie, in 2010 datoriile externe ale Romaniei sunt in cuantum de 90 de miliarde de euro, suma care greveaza 70% din PIB.
Din 1980, politica de stat a Romaniei impusa de cuplul prezidential a cunoscut si puternice derapaje constitutionale. 
Nemultumirea justificata a romanilor a constat in faptul ca in momentul achitarii datoriilor externe nu a fost anuntat un program administrativ de liberalizare a consumului intern.
In perioada 1980-1990, pe terenul fertil al nemultumirii romanilor, Radio „Europa Libera” sadea, bineinteles din afara granitelor tarii, iluzia unei vieti lipsita de griji si plina de libertati ce va urma momentului in care „dictatorul” va fi rasturnat, iar economia socialista va deveni capitalista.
Experienta ultimilor 20 de ani, ne ofera posibilitatea de a judeca personal profetiile predicatorilor de la radio „Europa Libera”.
Daca ii intrebati pe respectivii predicatori, nu vor recunoaste ca, poate fara voia lor, au servit „viziunii” pe care finantatorii radio „Europa Libera” (respectiv Congresul Statelor Unite conform Wikipedia) au avut-o inclusiv pentru Romania. Predicatorii, afirma ca ei au contribuit la infaptuirea schimbarii de regim dar imediat dupa executarea sotilor Ceausescu, tot comunistii au luat puterea.
Adevarul insa transcede versiunile actorilor in cauza si este unul singur redat de realitatea anului 2010: Romania a ajuns o mare piata de consum, a carei populatie este indatorata sistemului bancar, cu mentiunea asupra faptului ca in majoritatea cazurilor capitalul acestor banci nu este de provenienta autohtona.
Iata ca la datoria externa a statului roman se adauga si datoria externa a populatiei Romaniei.
Cui i-ar fi convenit ca Romania sa isi dezvolte calitati caracteristice unei puteri, fiind: o tara prospera, mare exportatoare de bunuri, capabila sa isi asigure preponderent consumul intern si independenta financiara?
Nici macar romanilor???
Personal, am convingerea ca de abia acum, dupa ce au dobandit experienta vietii sub forme de organizare diferite, romanii pot analiza prin comparatie ce este mai bine pentru ei!
Nimeni nu spune ca Romania sa revina la forma de organizare prin colectivizare impusa in 1945, pentru ca traim alte realitati si chiar daca am vrea ar fi imposibil. Insa, nu ne opreste nimeni sa folosim in prezent pentru viitor, experienta dobandita in trecut.

Ion Stefanovici


Caracteristici: An aparitie - 2010; Nr. pagini - 296;

Editura: Multicart

Autor: Ion Stefanovici

Fotografia afisata are caracter informativ. Specificatiile produselor sunt informative, in conformitate cu datele transmise de catre producatorii sau distribuitorii autorizati. Acestea precum si pretul pot fi modificate fara instiintare prealabila si nu constituie obligativitate contractuala.

Review-uri

(0 review-uri)

0.00

0 review-uri

5 stele
(0)
4 stele
(0)
3 stele
(0)
2 stele
(0)
1 stele
(0)

Detii sau ai utilizat produsul?

Spune-ti parerea acordand o nota produsului

Acorda o nota
Adauga un review

Alte produse din categoria Stiinte Umaniste care te-ar putea interesa:




Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor


Acceseaza Versiunea Pentru Mobil


Copyright © Esteto.ro  

Termeni si conditii.